zaterdag 21 mei 2011

Stadstekenaar van Lommel

Sinds deze week mag ik me voor twee jaar de 'stadstekenaar van Lommel' noemen... Een hele eer! Hieronder vinden jullie een portret dat werd uitgezonden op TVL, het persbericht van de Stad Lommel en wat krantenartikels...


"Bart Proost mag zich de komende twee jaar de stadstekenaar van Lommel noemen. Dat besliste het schepencollege op advies van de stedelijke kunstcommissie. “Schitterend nieuws”, vindt Bart. “Het is voor mij een hele eer dat ik mijn stad op deze manier mag vertegenwoordigen.” De Lommelaars zullen de stadstekenaar de komende jaren aan het werk zien op speciale gelegenheden.
Verder zal hij tekeningen, cartoons en illustraties maken voor onder andere Info Lommel, affiches en uitnodigingen.
De stad Lommel ging dit voorjaar op zoek naar een stadstekenaar om de stadsdichter Marie-Cécile Moerdijk af te lossen. “Na twee productieve jaren met heel veel mooie, ontroerende en grappige gedichten zal er dit jaar een gedichtenbundel van haar verschijnen”, zegt schepen van cultuur Jan Swinnen. “Nu maken we de overgang van een stadsdichter naar een stadstekenaar. De twee werken voor dit project trouwens nauw samen, want Bart zal de dichtbundel van Marie-Cécile voorzien van leuke tekeningen.”


In totaal dienden liefst tien tekenaars hun kandidatuur in. “We wisten niet dat er zoveel tekentalent aanwezig was in Lommel en waren aangenaam verrast door het aantal en de kwaliteit van de inzendingen,” zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “De keuze was niet makkelijk, maar Bart viel op door zijn veelzijdigheid en het indrukwekkende parcours dat hij de laatste jaren afgelegd heeft.”
Illustrator/cartoonist Bart Proost heeft op zijn 33ste een indrukwekkend palmares bij elkaar getekend. In 2001 was hij één van de 10 laureaten van de stripwedstrijd voor jong talent: “De Start Van Een Loopbaan” en in 2006 was hij laureaat van de cartoonwedstrijd van het Vlaams Parlement. In 2009 luisterde hij de theatertournee van de popgroep Gorki op met zijn projecties en illustraties.
Sinds 2008 publiceert Bart ook strips. Zijn gagstrip “Alexander De Grote” verschijnt op regelmatige basis in het stripmagazine P@per en hij verzorgde tal van exposities in heel België."


www.bartproost.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten