dinsdag 22 maart 2022

Lommelse striptekenaar doorkruist Noord-Limburg met stripprojecten

Lommelse striptekenaar doorkruist Noord-Limburg met stripprojecten

Een drukke lente vol expo’s en workshops voor Bart Proost


Lommels striptekenaar en illustrator Bart Proost gaat een drukke lente tegemoet: de educatieve huurtentoonstellingen die hij – samen met zijn co-auteurs en uitgeverijen - heeft uitgewerkt zullen deze lente, van maart tot juni, non-stop te zien in bibliotheken en cultuurcentra in Noord-Limburg.

Zo verzorgde Proost afgelopen weekend al doorlopend workshops ‘strips tekenen’ in de bibliotheek van Bree (waar ook een mini-expo van zijn werk te zien was).




De tentoonstelling die nadien in de bib van Kinrooi (van 26 maart tot 29 april) en in GC De Kroon te Kaulille (van 1 mei tot 31 mei) te zien zal zijn, is gebaseerd op de albums uit de stripreeks ‘Alexander De Grote’. Bart is, samen met scenarist Barcas, het creatieve brein achter die stripreeks.
Dit is een komische avonturenreeks die vertelt over de jeugd, de invloed, het geloof en de veroveringszucht van deze legendarische Macedonische koning.

Het is een leuke, mooie en leerrijke expositie die zowel historische feiten als mythologische weetjes weet te combineren.

Bezoekers (ook en zéker de kinderen) kunnen een leuk quizje oplossen, terwijl ze de expo bezichtigen en zo ook meedingen naar een leuk prijsje.



Een andere stripexpo van Proost zal getoond worden in de bib van Bocholt (van 23 april tot 31 mei) en is gebaseerd op de internationaal gepubliceeerde graphic novel ‘Kaspar Hauser: in het oog van de storm’. Deze tentoonstelling gaat over het leven van de uiterst mysterieuze Duitse vondeling Kaspar Hauser.

Deze expo kijkt niet alleen naar het bestaan van dit geheimzinnige ‘Kind van Europa’, maar werpt ook een blik op het creatief proces achter het maken van deze strip.



Deze expo’s zijn steeds gratis te bezoeken en zijn bedoeld voor alle leeftijden.

Specifiek voor schoolgroepen zijn er zelfs kant-en-klare, educatieve bundeltjes en online tools (eenvoudigweg aan te vragen) die de klassen kunnen raadplegen voor, tijdens of na hun bezoek ...

Maar daar houdt het niet bij op: op 4 april (in Kinrooi), 1 mei (te Kaulille) en 11 mei (in Bocholt) geeft Proost ook fijne workshops rond ‘strips tekenen’: keer op keer leert hij tijdens deze workshops striptekenaars in spe op een eenvoudige wijze enkele basistechnieken aan. Daarna kunnen de jonge artiesten heel snel zelf aan de slag!

Op 23 april is er trouwens – in de Bocholtse bibliotheek - ook een heel boeiende lezing over Kaspar Hauser (het historisch figuur én het beeldverhaal) door scenarist Verhast alias Stijn Verhaeghe, tevens germanist en filosoof van opleiding. Een aanrader! Deze lezing wordt ook gevolgd door een signeersessie met Proost en Verhaeghe.

Je ziet het: een drukke lente voor deze Noord-Limburgse striptekenaar die zo de hele lente lang bibs en cc’s uit zijn eigen regio inpalmt. :-)

In 2023 krijgt dit alles sowieso nog een fijn staartje: zo zal Bart in oktober ook nog een project tekenproject verzorgen in Palethe (Pelt). En in Lommel (waar Proost een hele tijd stadstekenaar was) komt er in februari 2023 (in CC De Adelberg) een exclusieve retrospectieve over de 10 stripalbums die hij in 10 jaar als striptekenaar reeds maakte…


 

Exposities:

1 maart – 19 maart: (groepsexpo) Bibliotheek Bree (B)
26 maart 2022 – 29 april 2022: Bibliotheek Kinrooi (B)
23 april 2022 – 31 mei 2022: Bibliotheek Bocholt (B)
1 mei 2022 – 31 mei 2022: Gemeenschapscentrum De Kroon Kaulille (B)

Workshops:

19 maart – vanaf 10u30: Bibliotheek Bree (B)
4 april – vanaf 14u00: Bibliotheek Kinrooi (B)
11 mei 2022 – vanaf 14u00 : Bibliotheek Bocholt (B)
22 mei 2022 – vanaf 10u00 : Gemeenschapscentrum De Kroon Kaulille (B)  

Lezing:

23 april 2022 – 20u00: Bibliotheek Bocholt (B)

Meer info: www.bartproost.be



Geen opmerkingen:

Een reactie posten